Al centre històric de Girona, un petit espai a recer del tràfec on arriba el so de les campanes de la catedral acull la meva vivenda-taller. La construcció de violins, violes i violoncels és per a mi un tipus de vida i la passió per un ofici ancestral més que no pas una professió. La ubicació del taller dins el nucli antic i damunt del riu Onyar són imprescindibles per tal de poder disposar d’una atmosfera favorable a la concentració en un treball basat en la contínua superació i la recerca d’un resultat sempre acurat i precís.

CONSTRUCCIÓ

d’instruments clàssics i contemporanis

Fa anys que em dedico a la construcció de nous instruments, inspirant-me en els models italians del segle XVII i XVIII. Aquesta és per a mi la vessant més genuïna de la lutieria, ja que possibilita un diàleg molt proper amb l’intèrpret destinatari al llarg de tot el procés, des de la tria de materials i models fins als patrons estètics i sonors, el vernís i els acabats o el muntatge i el concepte acústic desitjat per a cada comanda. D’aquesta manera, les possibilitats de culminar el projecte amb èxit i a satisfacció dels meus clients són gairebé totals. A més, la relació perdurable que s’estableix a partir d’aleshores esdevé també la garantia d’una bona atenció postvenda i d’un manteniment adequat.

CONSTRUCCIÓ I RECONVERSIÓ

D’INSTRUMENTS BARROCS

Malgrat que m’he centrat en la vessant constructiva tot interpretant amb una pàtina antiguitzada les obres dels grans mestres dels segles XVII i XVIII, les meves especialitats son diverses. També estic especialitzat amb la construcció d’instruments barrocs, els quals he tingut ocasió de conèixer de prop durant els meus períodes formatius a Londres i Cremona. En aquesta ciutat és on, sota el guiatge de Mathijs A. Heyligers, vaig especialitzar-me en la restauració i reconversió d’instruments històrics al seu estat original.

muntatge

d’instruments
de corda

La construcció i reparació d’instruments de corda, ja siguin nous o antics, inclou el seu muntatge com una part molt important del resultat final. No es tracta del fet que semblin moderns o històrics, sinó de que sonin com a tals, tot donant la resposta que demana l’intèrpret més exigent. Això ha de ser possible sense trair l’esperit artístic de cada moment ni perdre la personalitat sonora que els seus artífexs els van donar; cal saber entendre el període i l’instrument concret. Per aquesta raó, també realitzo intervencions de muntatge i ajustos de pont, ànima, barra harmònica, etc., en instruments de totes les èpoques, per tal que donin el millor de si mateixos, i responguin amb immediatesa, facilitat i claredat.

materials

de la millor qualitat

Tant la construcció com la reparació es realitzen amb materials de la millor qualitat, acuradament proveïts pels cercadors de fusta de més prestigi i amb un període d’assecat i de repòs que en garanteix totalment l’estabilitat i perdurabilitat, a més d’unes excel·lents propietats acústiques. Destaquen l’avet de la Val di Fiemme (a la zona dels Dolomites i la regió d’Alto Adige, al Tirol del Sud) i l’arç o blada dels Alps italians i Baviera, així com una sel·lecció de banús, boix i altres fustes dures per als cordals, clavilles o batedors.