EDUARD SITJAS BONET

Luthier

Vaig néixer el 1985 a Palafrugell, en una nissaga de sastres que remunta a 1898. Al vinil de l’obrador de l’avi sempre hi sonava música clàssica i el meu pare em va encomanar la passió per la música i el gust per la qualitat sonora.

 

Des de ben petit, recordo com el “Concert per a violí en Re M” de Beethoven acompanyava els meus jocs i els petits treballs a la sastreria i a la torneria de fusta del meu oncle.

 

Un viatge a Barcelona el 1997 va marcar un punt d’inflexió a la meva vida. De la mà del meu pare, i com a alumne de violí, vaig travessar la porta de la primera botiga-taller de Xavier Vidal per comprar un violí.

 

L’ambient artesà d’aquell establiment, un oasi al carrer Elisabets, em va captivar.

El 2004, just després d’acabar els estudis de batxillerat, i ja amb la ferma voluntat de fer-me luthier, vaig començar a treballar d’ajudant justament en aquest taller on havia descobert la meva vocació.

 

Allí, sota el mestratge d’Eduard Bosque, vaig aprendre a fer muntatges de qualitat als violins que acabaven de ser restaurats i a anar descobrint la meva idea del so, abans d’entrar en el món de la talla de tapes harmòniques, fons i volutes.

L’any 2006 vaig marxar a Anglaterra a estudiar a la prestigiosa School of Violin Making de Newark, on em vaig graduar el 2009 amb diploma de mèrit al examen final.

 

Poc després vaig fer una estada a París al taller del luthier Serge Boyer i una altra al famós taller londinenc de Florian Leonhard, centre de referència mundial.

El 2010 vaig tornar a Girona per obrir un taller compartit amb Alexis de Pauw, fins que l’any 2012 vaig establir-me en un taller propi, on construeixo i restauro violins, violes i violoncels i des d’on col·laboro amb amics luthiers com David Bagué i Jose Catoira.

 

També he fet diverses estades de treball a Cremona per treballar amb l’expert Mathijs A. Heyligers i aprofundir en la construcció d’instruments barrocs i en la restauració de peces històriques.

 

M’he centrat en la vessant constructiva de la interpretació antiguitzada d’obres dels grans mestres dels segles XVII i XVIII.

També sóc expert en l’ajustat i el muntatge d’instruments d’arc, contemporanis i barrocs, un punt molt important per millorar el confort de l’intèrpret i optimitzar-ne el rendiment acústic.

 

Des del meu taller a Girona, a les cases del riu Onyar, he procurat especialitzar-me en l’àmbit de la luthieria de la música antiga, tant en la construcció i muntatge com en la restauració i la reconversió d’instruments a la seva condició original.

 

Membre del GLAE.